19. mars lanseres nye NOBB – VAVVS 

  • Byggtjeneste inviterer hele byggenæringen til gratis lanseringswebinar.  

  • Endelig har bygg og VA/VVS samme tekniske plattform.

  • Mulighetene som åpner seg er store, derfor bør du bli med på lanseringen og lære mer om NOBB – VAVVS.

Påmeldingen til webinaret er snart klar, følg med på våre hjemmesider.

– Vi må komme tidsnok i gang med å skape fremtiden


– Nå får vi en løsning som kan håndtere alle krav til dokumentasjon rundt miljø og bærekraft.

Kenneth Hegre, avdelingsleder for masterdata og produktadministrasjon i Brødrene Dahl, mener at den nye NOBB-basen legger til rette for fremtidige krav. 

Kennet Hegre – avdelingsleder for masterdata og produktadministrasjon i Brødrene Dahl.
Kennet Hegre – avdelingsleder for masterdata og produktadministrasjon i Brødrene Dahl.

– Den nye databasen muliggjør fremtidige løsninger og det vil helt sikkert komme nye krav i tillegg til de vi har i dag. Da må systemene kunne snakke sammen digitalt. Det er viktig.

– Derfor blir det også en forutsetning for de som skal levere varer gjennom vårt system, at de leverer den digitale flyten gjennom NOBB, understreker Odd Treffen, direktør forretningsutvikling i Saint-Gobain Distribution Norway AS

Store fortrinn

Hegre mener at den nye basen bringer med seg flere betydelige fortrinn.

– Vi trenger bare å oppdatere én gang ett sted. Her når du hele markedet ditt og slipper dobbeltarbeid. I praksis blir dette en ren fortjeneste på bunnlinjen, både for de som registrerer data i NOBB og de som bruker dataene i etterkant.

Les også: Data gjennom NOBB er en forutsetning for oss

Leverandører slipper mange henvendelser fordi de kan henvise til at produktdataene ligger der åpent tilgjengelig for nedlasting. I motsetning til tidligere år, blir faktisk produktdataene i NOBB tatt i bruk. Nå brukes disse dataene til alt fra å optimalisere bedriftsresultat til å dokumentere CO2-avtrykk i bedriftssystemer for alle ledd i bransjen, slår han fast.

«Leverandører slipper mange henvendelser fordi de kan henvise til at produktdataene ligger der åpent tilgjengelig for nedlasting. I motsetning til tidligere år, blir faktisk produktdataene i NOBB tatt i bruk.»

Kenneth Hegre – avdelingsleder for masterdata og produktadministrasjon i Brødrene Dahl


I Byggtjeneste er de også opptatt av å tilrettelegge for fremtiden.

Les også: Øker effektiviteten betydelig, enkelt og greit

– I 2023 passerte vi 40 000 produkter med digitaliserte miljødata i NOBB-basen. Den nye tekniske plattformen blir også en skalerbar, dynamisk plattform. Så fremtidig behov er allerede, tatt høyde for, forteller Tor.

Ressurssparing

Odd Treffen - direktør forretningsutvikling i Saint-Gobain Distribution Norway.
Odd Treffen – direktør forretningsutvikling i Saint-Gobain Distribution Norway.

– Data som gjør at vi kan identifisere og levere riktig forpakning til rett sted og tid, fører til betydelige besparelser i distribusjonsressurser. Det er også bærekraft, kommenterer Odd.

– Det handler om å frigjøre tid til viktigere og mer fornuftige ting. Gjør du en god jobb i NOBB, blir dine varer konkurransedyktige, mener Kennet og utdyper: – Å håndtere varer har en kostnad. Hvis ett produkt har gode produktdata, kan vi skanne koder og strekkoder og dermed tømme pallen raskt, mens et annet produkt tar tre timer å håndtere. Da er det ganske åpenbart hvem vi vil velge å samarbeide videre med.

Godt støtteapparat

– Her får du et trygt og godt apparat i bakhånd, som både kan veilede og følge opp. Å få samlet en enda større del av bransjen i ett register og øke kvaliteten på dataene vil også øke antallet brukere av databasen, sier han og får støtte av Tor Strand Jacobsen, markedssjef i Byggtjeneste VAVVS.

Les også: Digitalisering er vakkert

– I prinsippet så går vi fra tre personer til tretti, så det blir mer muskler bak denne databasen, sier Tor og får umiddelbar støtte av Odd:

– Vi får dermed løpende oppdatert basen i forhold til nye krav og det er en tung organisasjon som kvalitetssikrer produktdataene.

Felles bransjespråk

Kennet mener også at dette vil gavne bransjen på flere måter.

Tor Strand Jacobsen - markedssjef VA/VVS i Byggtjeneste.
Tor Strand Jacobsen – markedssjef VA/VVS i Byggtjeneste.

– Skal du utveksle informasjon om 200.000 varer, er det veldig greit å kunne behandle noen av disse i grupper i stedet for én til én. At vi nå går over til én løsning, vil føre til at alle leddene i verdikjeden får felles referanser til alle varer og varegrupper, noe som gjør det lettere å håndtere varer. Det tror jeg kommer til å utgjøre en stor forskjell for oss.
Tor kan legge til at den nye varegruppestrukturen allerede er blitt lansert for byggsiden, med stor suksess.

– Vi fikk faktisk ingen negative reaksjoner. Det virker som om folk er fornøyde.

– Vi gleder oss til lanseringen 19. mars. Jeg tror det blir veldig bra, selv om det nok blir mye å håndtere i overgangen. Når alt etter hvert kommer på plass, tror jeg dette blir utelukkende positivt. Vi gleder oss i alle fall til å få satt ting i system. Det åpner en del nye dører, avslutter Kennet Hegre.

 

Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

Fra husdata til handlekurv med Unbolt og NOBB

– Tilstandsrapportene forteller oss at det er et evigvarende etterslep i bruktboligmassen.

Felles jakt på fornøyde kunder

– Vi må være sikre på at dataene dere legger inn på produktet er riktige fra starten. Da vil vi få dette til å flyte, og det blir mindre jobb på oss som skal vedlikeholde det videre.

Tapwell leder an i bransjens digitale samarbeid

Tapwell kom inn på markedet som en utfordrer og liten rebell for 20 år siden. De tok med seg ni gasellepriser på vei opp i teten. Rebell-stempelet holder de gjerne på, men når det kommer til datakvalitet i NOBB-basen gir de seg selv ingen slingringsmonn.