Suksess med digitalt prosjekt

  • Bruker BIM-modellen i hele byggeprosessen

  • Bruker produktdata fra NOBB

  • Øker andel netthandel

  • Sparer tid på å få tak i produkter

  • Sparer penger ved å øke effektiviteten

  • Mindre feil i prosjektene

Ikke gjør samme jobb flere ganger


Én av de store utfordringene i byggebransjen er at samme jobb gjøres mange ganger. Med et digitalt pilotprosjekt har Holte as utviklet et verktøy som gjør byggeprosessen både raskere og enklere.

Med digitale prosesser får du rett og slett mer tid til det viktigste.

Se hele filmen «Mer tid til det viktigste»

Les mer om NOBB

Digital byggeprosess

Piloten, som de kaller «Mer tid til det viktigste – digital byggebransje i praksis», benytter produktdata fra NOBB (Norsk Byggevarebase), Byggtjenestes database som inneholder over 900 000 produkter med all informasjonen du trenger.

En forutsetning for digitalisering

– Entydig vare- og logistikkdata er en forutsetning for å få digitalisering og samhandling til å fungere. Produktene i NOBB er unikt identifiserte med den globale standarden ETIM, og det gjør digitalt varekjøp mulig, forteller produktdirektør i Holte, Harald Rosingaunet.

Fra 2 til 80 prosent e-handel

Fram til nå dag har e-handel i byggeprosjekter som regel vært maks et par prosent, men Holte har klart å få kundene opp på 80 prosent e-handel, noe som sparer både tid og penger, samtidig som muligheten for feil blir sterkt redusert.

null

– Tidligere ble det laget flotte BIM-modeller som særlig ble brukt i salgssammenheng, men BIM-modellene ble ikke brukt videre; kalkulatøren hentet ut mengdene manuelt, bestillingene ble skrevet ut og etterpå punchet inn på nytt i handelens system, ordrebekreftelsene ble håndtert manuelt og pakksedlene endte vel opp i en eller annen perm. Informasjonen som var innhentet ble altså ikke gjenbrukt, men «funnet opp» på nytt hele tiden, sier Rosingaunet.

Digital rød tråd

I pilotprosjektet er det en digital rød tråd gjennom hele prosessen, fra du starter med BIM-modellen til byggevarene er montert og brukt ute på byggeplass. BIM-modellen og BIM-objektene er som en knagg du henger informasjon på. Når du for eksempel har gjort en kalkyle basert på verktøyet SmartKalk og har hentet inn IFC-filen, kan du skrive informasjonen fra kalkylen tilbake på BIM-objektet. Da har du fått et IFC-vindu som er komplett med alle faktiske produkter som skal være med.

Unik oversikt

– Det å skrive tilbake igjen til BIM-modellen gir oss muligheten til å se på hva slags produkt du planla å benytte, hva slags produkt du faktisk har bestilt, og hvilket produkt som ble levert ute på byggeplassen og brukt når du monterte. Da får du en helt unik oversikt, også for de som skal ta over BIM-modellen og drifte den i etterkant, sier Rosingaunet.

Sparer tid

Bygg-Team as på Elverum har vært med i pilotprosjektet, og daglig leder Øystein Nordholm er meget godt fornøyd:
– Da vi startet Bygg-Team så bygde vi stort sett hytter.

null

Bilde: Øystein Nordholm i Bygg-Team bestiller nå varer på kun få minutter. Tidligere kunne dette ta flere dager. – Dette er kanskje det aller viktigste for Bygg Team, sier han.

Vi fikk ett sett med papirer, og satte i gang å bygge. Vi måtte finne ut det meste selv; hva vi skulle ha og hvordan vi skulle gjøre det. Nå lager vi 3D-modeller, eksporterer BIM-filer, importerer og kalkulerer og bestiller elektronisk. Vi bruker mindre tid på telling og måling, og kan bruke tiden på å finne prosjekter. Det er veldig positivt, ja kanskje det aller viktigste for Bygg-Team, sier han.

Vil du spare tid og penger?

Les mer om NOBB

 


Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

– Bransjen er overmoden for endring

Ineffektive verdikjeder, lite moderne kundereiser og ikke minst manglende miljødata. Utfordringene er mange i byggebransjen, mener Mikkel Sandvik, men nå tar Mestergruppen et fast grønt grep.

Fortsetter jakten på bedre produktdata

Prisen som Årets NOBBer 2022 blir ingen sovepute for SNA Europe (Norway) AS. Snarere tvert imot – den gir motivasjon for å ta ytterligere steg de neste årene.

Energibunten som tyvstarter arbeidsdagen

Klokka 04.50 står Morten Helland Stensrud opp. Timeplanen er så godt som alltid full til han igjen kryper under dyna – noe den energiske 44-åringen elsker.