Om Optimera

  • Blant Norges ledende byggevarekjeder med 200 utsalgssteder

  • 2000 ansatte i Norge

  • 12 milliarder i omsetning

  • Eid av det internasjonale konsernet Saint-Gobain

  • Saint-Gobain har 180.000 ansatte i 68 land

Optimera krever korrekte produktdata


Optimera har som mål å være best i bransjen på logistikk. Snart tar de i bruk et nytt sentrallager på 23 000 kvadratmeter, hvor så mye som mulig skal automatiseres. Da må leverandørene levere korrekte produktdata.

Med en omsetning på 12 milliarder er det ikke lite logistikk som skal på plass for Optimera. Nå skal de bli enda mer effektive, og da trenger de leverandørene med på laget. Alt er nemlig ikke helt på stell når det gjelder kvaliteten på produktdataene.

 – Det er mest feil på volum, forteller logistikksjef i Optimera, Audun Tharaldsen. Under NOBB-konferansen 2020 forklarte han hvorfor enkelte leverandører nå vil få en henvendelse fra byggevaregiganten.

Se Audun Tharaldsens innlegg på NOBB-konferansen

Må ha korrekte produktdata

Med 200 utsalgssteder og 2200 ansatte kan Optimera AS kalle seg Norges største aktør innen distribusjon av byggevarer. De investerer nå 100 millioner i automatiske lagrings- og plukksystemer på det nye sentrallageret på Vestby. Når bygget tas i bruk for fullt i 2022 vil lageret ha betydelig færre manuelle operasjoner enn før. Tidligere har manuell håndtering sørget for at feil i produktdata har blitt fanget opp. Nå er det ingen kjære mor lenger.

Les mer om NOBB

– Det er jo ingen som er imot en effektiv forsyningskjede, men en av grunnsteinene for denne effektiviteten er gode data. De automatiserte operasjonene i det nye sentrallageret baserer seg 100 prosent på grunndataene. Stemmer ikke grunndataene blir det feil, sier Tharaldsen og legger til: – Vi må kunne gå ut fra at produktdataene i NOBB er korrekte.

«Korrekt produktdata er helt avgjørende for å lykkes med effektiviseringen, stemmer ikke produktdataene blir alt feil»

Audun Tharaldsen – logistikksjef i Optimera


Det syndes mest mot dataene for volum, og det er lett å tenke seg problemet som oppstår når produktet ikke har lovet volum og dermed ikke passer til esken det skal legges i. 

– Tidligere var det på et tidspunkt et menneske som var inne og korrigerte, da var det ikke så viktig med disse produktdataene. Men på grunn av automatiseringen er det nå en maskin i andre enden og da blir det annerledes, understreker logistikksjefen.

Les også: Byggtjeneste er bærebjelken av produktdata i fremtiden

Bilde: 23.000 kvadratmeter på Vestby skal sørge for at Optimera dobler sin distribusjonskapasitet. Løsningen ligger i installasjon av automatiske lager- og plukksystemer. Foto: Optimera

Leverandøren får artiklene sine i retur

Utviklingen gjør at Optimera må måle og veie alle artikler som skal inn i automasjonen. De sjekker høyde, lengde, bredde og vekt for at systemet skal kunne håndtere de vektene og volumene som skal behandles, stemmer ikke dataene, får leverandørene beskjed:

– Dette kommer vi til å ta ut i rapporter som blir kommunisert til leverandørene i NOBB. Dette er til alles beste slik at vi kommer oss et skritt videre her i verden, understreker Tharaldsen.

Stor konkurranse

– I praksis konkurrerer vi med andre siden av verden, med et annet lønnsnivå enn det vi har i Norge. Da er det klart at kostnader må holdes nede og varene må håndteres færrest mulig ganger. Selv om vi kun konkurrerer i det norske markedet er det uansett positivt at kostnadene holdes nede, understreker Audun Tharaldsen. 


Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

– Vi må komme tidsnok i gang med å skape fremtiden

– Nå får vi en løsning som kan håndtere alle krav til dokumentasjon rundt miljø og bærekraft.

Digitalisering er vakkert

– Gode, digitale produktdata, samlet på ett sted er fundamentalt viktig, uttaler Rune A. Rystad, Country Manager i OSO Hotwater. Det 91 år gamle selskapet har lenge prydet seg med tittelen Norges sterkeste merkevare, og nådde i år en ny milepæl.

Øker effektiviteten betydelig, enkelt og greit

– For oss blir NOBB-databasen den plattformen vi er på, som vi ønsker å henvise våre kunder til og hvor de skal hente sine produktdata fra oss. Dette gir oss også et konkurransefortrinn i forhold til de som ikke er der, sier Gro Fjeldstad, avdelingsleder i Geberit.