Fakta om Global Warming Potential:

  • GWP-verdi er en forkortelse for Global Warming Potential, og er et mål på de ulike drivhusgassenes effekt på global oppvarming.

  • GWP-verdiene kommer fra produktets EPD, EPD står for Enviromental Product Declaration.

  • Byggtjeneste omregner GWP-verdiene til Co2-utslipp per enkeltprodukt og dens salgsenhet.

  • Mestergruppen setter sammen Co2-verdiene og bruker de i sin garagekonfigurator for å løpende kunne vise Co2-utslipp basert på hvilke produktvalg brukeren gjør.

Modelldrevet logistikk på byggeplass kan bli den neste revolusjonen


Byggebransjen er i endring mener Lars-Fredrik Forberg i Mestergruppen. Under NOBB-konferansen viste han hvordan Mestergruppen jobber med saken.

Lars-Fredrik Forberg i Mestergruppen mener byggebransjen står overfor vesentlige forandringer de neste årene. Forandringer som innebærer mer automatisering, større valgmuligheter for brukerne og et grønnere avtrykk.

Se hele innlegget på NOBB-konferansen

– Jeg tror den neste revolusjonen innen bransjen er modelldrevet byggeplasslogistikk, forteller Forberg, direktør for boligutvikling og bærekraft i Mestergruppen.

Han skisserer følgende eksempel for å billedgjøre sin spådom:

– I fremtiden vil snekkeren ha en stor skjerm i brakka hvor det er en modell av huset. Og den modellen bygges samtidig som det fysiske huset. Når taket skal legges, klikker snekkeren på taket i modellen og trykker bestill – fremfor å ringe til byggevarebutikken og si at man er klar for leveranse. Snekkeren sitter i brakka og klikker på modellen, vi fikser resten. Vi er i ferd med å lage det første pilotprosjektet for å få til akkurat det her, men det vil nok ta fem år før alt er på plass.

Digitalisering og klima

I en sektor som har hengt etter med digitalisering og produktivitetsvekst, har Mestergruppen for alvor bestemt seg for å ta tak i utfordringen.

– Produksjonsteknologi og digitalisering konvergerer med kundens digitale modenhet. Vi tror Mestergruppen har tatt de nødvendige stegene og har vokst såpass, at vi har de ressursene og kunnskapen som kreves for å virkelig ta et løft. Så får vi se hvordan vi lykkes, sier Forberg.

Under NOBB-konferansen 2021 ga Forberg blant annet et innblikk i Mestergruppens 3D-garasjekonfigurator. Med den kan kunden selv velge størrelse, takform og materialer. I tillegg utvikler Mestergruppen, sammen med Byggtjeneste, en karbonkalkulator slik at også CO2-utslippene blir synlige – mens kunden konfigurerer garasjen. Forberg tror det bare er et tidsspørsmål før flere sluttkunder vil etterspørre og ta beslutninger på bakgrunn av klimadata.

– Basert på undersøkelser fra Prognosesenteret, vet vi at en tredjedel av huskundene nå sier ja til å betale mer for en bærekraftig husløsning. En tredjedel sier nei, mens en tredjedel sier at de ikke vet. Men bærekraftig i brukerens øyne betyr ofte smarthus, mens det vi snakker om her er å gi brukeren informasjon om karbonutslipp på eneboligen. Jeg tror at få brukere er interessert i å vite det akkurat nå, men om et par år kanskje har det endret seg når de ser informasjonen som er tilgjengelig.

Bruker NOBB-data daglig

Lars-Fredrik Forberg i panelet sammen med Øyvind Skarholt og Sigurd Sollien under NOBB-konferansen 2021.
Lars-Fredrik Forberg i panelet sammen med Øyvind Skarholt og Sigurd Sollien under NOBB-konferansen 2021.

Lars-Fredrik Forberg er klar på at NOBB-databasen har spilt en viktig rolle for Mestergruppen. Både frem til nå, men også i fortsettelsen.

– Vi bruker først og fremst produktdata fra NOBB i kalkylene våre, som vi sitter og regner på hver dag. Samt i ERP-systemene våre for å få flyt i ordrer og fakturaer, sier Forberg.

Mestergruppen benytter også produktdata fra NOBB i netthandelssammenheng for XL-BYGG og Byggtorget, og i digitale verktøy for proffkunden.

– Hvis du ikke har digitale produktdata, får du ikke gjort noen ting. På et eller annet sted i enhver organisasjon eller enhver ny fantastisk app, er det et Excel-ark. Når produktdataene ligger i NOBB-databasen er dette Excel-arket overflødig. Databasen sparer de konsulenttimene eller interne timene for å få formidlet dataene om f.eks en teknisk egenskap eller CO2-utslippet til et produkt, og får det direkte ut i brukerapplikasjonen. Enten det er klimagass-, pris-, styrkeberegning, eller hva det måtte være. Det er helt avgjørende å ha en database som hjelper oss med det, avslutter Forberg.

 


Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

Fra husdata til handlekurv med Unbolt og NOBB

– Tilstandsrapportene forteller oss at det er et evigvarende etterslep i bruktboligmassen.

Tapwell leder an i bransjens digitale samarbeid

Tapwell kom inn på markedet som en utfordrer og liten rebell for 20 år siden. De tok med seg ni gasellepriser på vei opp i teten. Rebell-stempelet holder de gjerne på, men når det kommer til datakvalitet i NOBB-basen gir de seg selv ingen slingringsmonn.

NOBB og Etisk handel Norge setter ny standard

– I en tsunami av dokumentasjonskrav, ønsker vi å tilby det stedet der denne dokumentasjonen enkelt kan hentes frem. En slik løsning har ikke bransjen hatt tidligere. Nå finnes den hos oss i NOBB, sier Mikkel Nielsen, administrerende direktør i Byggtjeneste.