Fakta om Global Warming Potential:
-
GWP-verdi er en forkortelse for Global Warming Potential, og er et mål på de ulike drivhusgassenes effekt på global oppvarming.
-
GWP-verdiene kommer fra produktets EPD, EPD står for Enviromental Product Declaration.
-
Byggtjeneste omregner GWP-verdiene til Co2-utslipp per enkeltprodukt og dens salgsenhet.
- Mestergruppen setter sammen Co2-verdiene og bruker de i sin garagekonfigurator for å løpende kunne vise Co2-utslipp basert på hvilke produktvalg brukeren gjør.
Modelldrevet logistikk på byggeplass kan bli den neste revolusjonen
Byggebransjen er i endring mener Lars-Fredrik Forberg i Mestergruppen. Under NOBB-konferansen viste han hvordan Mestergruppen jobber med saken.
Lars-Fredrik Forberg i Mestergruppen mener byggebransjen står overfor vesentlige forandringer de neste årene. Forandringer som innebærer mer automatisering, større valgmuligheter for brukerne og et grønnere avtrykk.
Se hele innlegget på NOBB-konferansen
– Jeg tror den neste revolusjonen innen bransjen er modelldrevet byggeplasslogistikk, forteller Forberg, direktør for boligutvikling og bærekraft i Mestergruppen.
Han skisserer følgende eksempel for å billedgjøre sin spådom:
– I fremtiden vil snekkeren ha en stor skjerm i brakka hvor det er en modell av huset. Og den modellen bygges samtidig som det fysiske huset. Når taket skal legges, klikker snekkeren på taket i modellen og trykker bestill – fremfor å ringe til byggevarebutikken og si at man er klar for leveranse. Snekkeren sitter i brakka og klikker på modellen, vi fikser resten. Vi er i ferd med å lage det første pilotprosjektet for å få til akkurat det her, men det vil nok ta fem år før alt er på plass.
Digitalisering og klima
I en sektor som har hengt etter med digitalisering og produktivitetsvekst, har Mestergruppen for alvor bestemt seg for å ta tak i utfordringen.
– Produksjonsteknologi og digitalisering konvergerer med kundens digitale modenhet. Vi tror Mestergruppen har tatt de nødvendige stegene og har vokst såpass, at vi har de ressursene og kunnskapen som kreves for å virkelig ta et løft. Så får vi se hvordan vi lykkes, sier Forberg.
Under NOBB-konferansen 2021 ga Forberg blant annet et innblikk i Mestergruppens 3D-garasjekonfigurator. Med den kan kunden selv velge størrelse, takform og materialer. I tillegg utvikler Mestergruppen, sammen med Byggtjeneste, en karbonkalkulator slik at også CO2-utslippene blir synlige – mens kunden konfigurerer garasjen. Forberg tror det bare er et tidsspørsmål før flere sluttkunder vil etterspørre og ta beslutninger på bakgrunn av klimadata.
– Basert på undersøkelser fra Prognosesenteret, vet vi at en tredjedel av huskundene nå sier ja til å betale mer for en bærekraftig husløsning. En tredjedel sier nei, mens en tredjedel sier at de ikke vet. Men bærekraftig i brukerens øyne betyr ofte smarthus, mens det vi snakker om her er å gi brukeren informasjon om karbonutslipp på eneboligen. Jeg tror at få brukere er interessert i å vite det akkurat nå, men om et par år kanskje har det endret seg når de ser informasjonen som er tilgjengelig.
Bruker NOBB-data daglig

Lars-Fredrik Forberg er klar på at NOBB-databasen har spilt en viktig rolle for Mestergruppen. Både frem til nå, men også i fortsettelsen.
– Vi bruker først og fremst produktdata fra NOBB i kalkylene våre, som vi sitter og regner på hver dag. Samt i ERP-systemene våre for å få flyt i ordrer og fakturaer, sier Forberg.
Mestergruppen benytter også produktdata fra NOBB i netthandelssammenheng for XL-BYGG og Byggtorget, og i digitale verktøy for proffkunden.
– Hvis du ikke har digitale produktdata, får du ikke gjort noen ting. På et eller annet sted i enhver organisasjon eller enhver ny fantastisk app, er det et Excel-ark. Når produktdataene ligger i NOBB-databasen er dette Excel-arket overflødig. Databasen sparer de konsulenttimene eller interne timene for å få formidlet dataene om f.eks en teknisk egenskap eller CO2-utslippet til et produkt, og får det direkte ut i brukerapplikasjonen. Enten det er klimagass-, pris-, styrkeberegning, eller hva det måtte være. Det er helt avgjørende å ha en database som hjelper oss med det, avslutter Forberg.
Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

Nøkkelen er å jobbe kontinuerlig med NOBB
Bygg 1 Produkter tar aldri foten av gasspedalen når det kommer til NOBB. Med 23.000 aktive varer, jobber dørgrossisten med databasen daglig.

Digitalt Produktpass vil berøre alle
Fakta om Digitalt Produktpass: Digitale Produktpass blir fremtidens bærebjelke for sporbarhet og bærekraft i byggenæringen. De som tar grep nå,…

Hvor mange, og hvilke byggevarer skal ha klimadata?
Byggebransjen står overfor et økende krav om klimadata for materialer. Mange byggevarer trenger miljødeklarasjoner, men en betydelig andel mangler fortsatt nødvendig dokumentasjon. Dette understreker viktigheten av å styrke miljøfokuset i bransjen.