NOBB

  • Norsk Byggevarebase (NOBB)

  • Byggenæringens felles informasjons- og produktportal

  • Over 900 000 kvalitetssikrede artikler

  • Strukturert og standardisert

Lager miljøfilter basert på produktdata fra NOBB


Snart vil du enkelt kunne filtrere ut miljøproduktene i Maxbo sin nettbutikk, takket være en nyutviklet funksjonalitet i Norsk Byggevaredatabase (NOBB) fra Byggtjeneste.

– Vi vil gjøre det enkelt for kundene å finne de gode produktene i sortimentet vårt, og gi selgerne våre et verktøy som gjør at de kan gi enda bedre kundeveiledning, forteller miljøsjef i Løvenskiold Handel, Heidi Lyngstad. – Det blir bare mer og mer handel fra nettbutikk, og da må vi gjøre det enkelt for kunden å finne frem, slår hun fast.

– Det vil vi gjerne hjelpe til med, parerer Kristine Bergendahl i Byggtjeneste.

Dermed går Maxbo og Byggtjeneste i tospann for å kvalitetssikre produktinformasjonen i NOBB med strukturert miljøinformasjon som kan brukes til å utvikle gode miljøfilter.

«– Vi vil gjøre jobben så enkel som mulig for leverandørene. »

Miljøsjef Heidi Lyngstad, Maxbo


Markedet krever miljøvennlige produkter

– Det er endrede krav og behov i bransjen nå. Kundene ønsker å finne miljøprofil og miljødokumentasjonen til produktene. Det skal ikke nye data inn i NOBB, men dataene som er der skal kunne hentes fram på en måte markedet ønsker. Med miljøfilteret kan kundene lett tikke av for hvilke egenskaper de søker etter. Det blir litt som på finn.no. Du får enten et ja eller et nei, forklarer Bergendahl.

Starter med kjente miljøsertifiseringer

Byggtjeneste og Maxbo starter med å synliggjøre leverandører og produkter som allerede har en sertifisering, som Svanemerket, PEFC, ISO 14001 og Miljøfyrtårn.  

– Markedet etterspør produkter og produsenter med disse sertifiseringene. Videre vil vi trekke fram produktene som har EPD eller ECOproduct-vurdering, sier Bergendahl.

Forenkler produktvalg i BREEAM-NOR

– Mange av våre kunder trenger å vite om produktene kan brukes i et BREEAM-prosjekt. Miljøfilteret skal gjøre det lettere for dem å velge produkter om oppfyller kravene, sier Heidi Lyngstad.

Leverandørene må sørge for relevant miljødokumentasjon

Hvis ett produkt ikke har relevant og korrekt miljødokumentasjonen, vil det falle igjennom nå:

– Har ikke produktene miljødataene på plass, vil de ikke komme opp i søk. Uten synlighet blir det ikke noe salg, minner Heidi Lyngstad om. Grundig arbeid i Norsk Byggevarebase (NOBB) vil ha betydning for bunnlinjen og konkurransekraften til leverandørene.

– Det er hjelp å få, lover Maxbos miljøsjef. For å hjelpe produsentene med korrekt miljødokumentasjon har Byggtjeneste laget en egen huskeliste som Maxbo sender til leverandørene sine. Hvis leverandørene følger de rådene, vil de være godt skodd for å komme opp i søkeresultatene, bekrefter Kristine Bergendahl fra Byggtjeneste.


Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

– Bransjen er overmoden for endring

Ineffektive verdikjeder, lite moderne kundereiser og ikke minst manglende miljødata. Utfordringene er mange i byggebransjen, mener Mikkel Sandvik, men nå tar Mestergruppen et fast grønt grep.

Fortsetter jakten på bedre produktdata

Prisen som Årets NOBBer 2022 blir ingen sovepute for SNA Europe (Norway) AS. Snarere tvert imot – den gir motivasjon for å ta ytterligere steg de neste årene.

Energibunten som tyvstarter arbeidsdagen

Klokka 04.50 står Morten Helland Stensrud opp. Timeplanen er så godt som alltid full til han igjen kryper under dyna – noe den energiske 44-åringen elsker.