Fakta om ETIM og bSDD
-
ETIM er en logisk og praktisk klassifisering av byggevarer med definerte egenskapssett innen både bygg, elektro og VA/VVS og er i bruk i 18 land.
-
BuildingSMART Data Dictionary (bSDD) danner grunnlag for felles terminologi i bruken av åpenBIM slik at alle modeller kan tolkes entydig av aktører og forhandlere. BSDD strukturerer og grupperer produktegenskaper på ulike måter basert på globale unike identifikasjonskoder (GUID) for hver egenskap, og kan definere relasjoner og koblinger mellom de ulike klassifiseringssystemene i spesifikke kontekster.
- buildingSMART Dataordbok er basert på ISO standarden ISO 12006-3.
Kobler sammen produktdatabaser
Hele 1,5 millioner produkter blir søkbare når ETIM og buildingSMART kobles sammen. For BIM-brukerne er det svært gode nyheter.
For første gang kobles klassifikasjonen ETIM og buildingSMART Data Dictionary (bSDD) sammen. bSDD er det nå etablert i en åpen kontekst tilgjengelig for alle basert på versjon 7 av ETIM.
Søker i tre databaser samtidig
Det jobbes i disse dager med å koble ETIM til NOBB varegruppestruktur og når prosjektet etter planen er klart til sommeren, vil alle objekter i Norsk Byggevaredatabase (NOBB), Elektroforeningens (EFO) og Norske Rørgrossisters Forenings (NRF) databaser for produkter bli søkbare enten du bruker ETIM eller bSDD.
– Hvis du jobber med en BIM-modell kan du heretter søke og få treff i både NOBB-databasen, EFO-databasen og NRF-databasen, uansett om du har definert ETIM-egenskaper eller egenskaper i buildingSMART, forklarer administrerende direktør i Byggtjeneste Halvard Gavelstad. Byggtjeneste har ledet arbeidet med å koble systemene, sammen med Elektroforeningen (EFO) og Norske Rørgrossisters Forening (NRF).
Digital grunnmur
– Byggtjeneste har allerede laget API-er for Revit og ArchiCAD, og i tillegg vil de som bruker Catenda sitt system Bimsync få større muligheter for søk, forteller Gavelstad.
Det nye systemet lar brukerne filtrere produkter på konkrete verdier for å finne ut av hva som oppfyller kravene i et prosjekt.
– For brukeren vil dette gi en større trygghet for at de forvalter de riktige produktene, sier Gavelstad.
Handelen driver utvikling
Produsentene har fortsatt en jobb å gjøre med å fylle ut alle egenskapene. NOBB-, EFO- og NRF databasene har tilsammen 1,5 millioner produkter, men kun 30 prosent har utfylte ETIM-egenskaper i dag. Halvard Gavelstad tror andelen vil øke raskt når egenskapene i større grad blir tatt i bruk.
– Selve dataen vil brukes i forskjellige kanaler knyttet til netthandel, og dette er allerede godt i gang fra byggevarekjedene, sier han.
Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste
Bruker NOBB nærmest som et PIM-system
– Vi har basert oss på at NOBB er en av våre grunnpilarer. Databasen skal alltid være fasit ettersom det er disse dataene som er synlige utad.
Bruken av NOBB-data øker i byggenæringen
Bruken av NOBB blir stadig større i hele verdikjeden – både før og etter produktene er solgt av byggevarehandelen. Mange av aktørene som benytter NOBB-data ligger på siden av den tradisjonelle leverandør – handel segmentet.
Jobb smartere med digitale data, snakk med oss på VVS-dagene
Byggtjeneste ønsker å invitere hele bransjen til en prat om miljødata og produktdata på VVS-dagene. – Vi vil svare på alle dine spørsmål om smart effektivisering via digitale data, sier Trond Strand Jacobsen, markedssjef for VAVVS i Byggtjeneste.