
Fakta om DIPLOM
DIPLOM står for Digital plattform for ombruk av byggematerialer. Det er åtte offentlige byggherrer med en samlet eiendomsmasse på over 10 millioner kvadratmeter som har samlet seg i dette innovasjonspartnerskapet.
Disse er Trondheim kommune, OsloBygg KF, Forsvarsbygg, Sykehusbygg, Statsbygg, NTNU og Verdal kommune. Kantega har blitt valgt ut til å lede den teknologiske utviklingen, og både Sintef og Byggtjeneste er representert i anskaffelsen.
Skal sikre den sirkulære økonomien i byggebransjen
I dag finnes det ikke noe godt system for ombruk i byggeprosjekter. Nettopp det skal DIPLOM-prosjektet finne en løsning på.
Årlig rives mellom 10.000 og 20.000 bygg. Ifølge SSB resulterte det i 1,8 millioner tonn avfall fra byggeaktivitet i 2023. Tallenes tale er tydelig. Potensialet for forbedring er enormt.
Oppdragsgiver for DIPLOM er Trøndelag Fylkeskommune, sammen med syv andre offentlige byggherrer. Det er Kantega, med bistand fra partnerne i SINTEF og Byggtjeneste, som nå utvikler en løsning som skal effektivisere og tilgjengeliggjøre verifiserte data for hele byggebransjen.
Samle alt på ett sted
– Vi skal utvikle en digital plattform som gjør ombrukspotensialet i eksisterende bygningsmasse tilgjengelig – en slags materialbank, innleder Anita Martinsen, prosjektleder i Kantega.

Plattformen skal gi en helhetlig oversikt over tilgjengelige materialer og legge til rette for effektiv deling og ombruk.
– I første omgang handler det om å samle all informasjon på ett sted, slik at aktører enkelt kan finne, vurdere og ta i bruk materialer for å støtte en aktiv ombruksprosess, utdyper Martinsen.
DIPLOM muliggjør sømløs samhandling i økosystemet for ombruk ved å tilby en åpen, standardisert og integrerbar plattform for deling og utveksling av ombruksdata.
DIPLOM kobler sammen aktører, systemer og dataflyt i et fragmentert ombruksmarked. Ved å tilby standardisert datadelingsstruktur og åpne API-er, legger vi til rette for at digitale tjenester – som kartlegging, dokumentasjon, marked og logistikk – kan fungere sømløst sammen.
Der enkelte aktører tilbyr gode, men lukkede systemer, skiller DIPLOM seg ut ved å være en åpen og integrerbar plattform. Vi konkurrerer ikke ved å erstatte eksisterende verktøy – vi kobler dem sammen. DIPLOM muliggjør samarbeid mellom aktører, tjenester og systemer som til sammen skaper en helhetlig og sirkulær verdikjede for ombruk.
En lærende plattform
Den langsiktige ambisjonen er å utvikle en lærende plattform. Ved hjelp av læringsløkker, erfaringsdata og input fra fagekspertise, vil den kontinuerlig forbedre sin evne til å identifisere hvilke materialer som kan og bør gjenbrukes i fremtidige byggeprosjekter. Teknologien som ligger til grunn, er en dataplattform gjør det mulig å håndtere både rådata og strukturerte data i samme miljø.
– Dataplattformen skal være fleksibel. Den vil hente inn informasjon fra ulike kilder og formater. Den skal også kunne foredle, forbedre og generere data. Fleksibiliteten gjør det mulig å skape verdi i dag, samtidig som plattformen legger til rette for fremtidig bruk av AI og maskinlæring, forklarer prosjektlederen.
DIPLOM er en digital infrastruktur for sirkulær bygging – vi gjør det mulig å koble på spesialiserte verktøy og dele ombruksdata effektivt mellom aktører og systemer.
I startgropen
DIPLOM-prosjektet er helt i startgropen, og hadde en formell kick-off i midten av oktober.
– Nå ser vi på brukerbehov, samtidig som vi kartlegger tekniske forutsetninger og ser på hva vi kan forvente å finne av dokumentasjon i eksisterende bygningsmasse, sier Martinsen.
De skal undersøke hvordan de best mulig kan bruke NOBB, som har 3 millioner produkter i databasen.
– Det å få tak i dokumentasjon er krevende, men NOBB er en database med materialer så langt som 30 år tilbake i tid. Det skal vi nyttiggjøre oss mye av, og vi skal teste om vi kan få match på dokumentasjon og informasjon om eksisterende bygningsmasser, forteller prosjektlederen.
– DIPLOM kan være grunnmuren

På NOBB-konferansen 2024 var alle partene i prosjektet samlet i et panel på scenen. Som representant for oppdragsgiveren Trøndelag fylkeskommune var fagleder bærekraftig bygg, Heather Louise Mason. Hun er optimistisk på prosjektets vegne.
– Som byggherrer sitter hver av oss på en god del data for våre bygg. Det mener vi kan kombineres med de fantastiske dataene som allerede eksisterer i byggenæringen. Da kan DIPLOM være grunnmuren som gjør at vi får opp volumet, sa Mason.
– Ombudskartlegging kom inn i teknisk forskrift i fjor. Så vi vet at det nå og fremover kommer en hel haug med gode data inn i systemet, fortsatte faglederen.
Garantist for kvalitet

SINTEF er med for å gi oversikt over historiske, nåværende og fremtidige lovkrav og beste praksis på ombruk, for så å knytte dette mot de materialene som er i databasen.
– Vi jobber både med de lange linjene, men også konkret med de dataene som ligger i NOBB-databasen, sa Petra Rüther, seniorforsker i SINTEF.
– Disse dataene baseres vanligvis på tekniske krav som stilles til diverse produkter. Hvor tykt, tett, fast, rent eller tett skal det være? Vi ønsker å ta med den kunnskapen inn i DIPLOM. Ombruksmaterialer skal både være like godt egnet og like trygge som nye materialer. Vi håper å være en garantist for den kvaliteten, fortsatte hun.
Følte seg truffet
Med et tett samarbeid med byggevarehandelen på den ene siden, og produsentene på den andre, er det naturlig at også Byggtjeneste er representert i prosjektet.

– Trøndelag fylkeskommune sa at byggevarehandelen burde være involvert i DIPLOM, og det følte vi oss truffet av. Det er viktig for oss å være med, å lære, forstå og kunne ta i bruk kunnskapen og nettverket vi har inn i dette prosjektet, sa markedssjef Bjørn Lindebrekke i Byggtjeneste.
– Spennende
– Når er det vi kan forvente å se de første resultatene av DIPLOM-prosjektet?
– Utviklingsfasen vi er i nå går frem til høsten 2025. Den kortsiktige verdien er tett knyttet opp til ombrukskartleggingen. Ser en lenger frem i tid er det store muligheter i det å skape en lærende plattform, sier Anita Martinsen.
– Systemer generelt er jo aldri ferdig utviklet, man må legge til rette for skalering og framtidig verdiskaping. Det er det viktigste vi planlegger for i en tidlig fase, fortsetter hun.
Klarer prosjektet å nå sine mål, vil det være en sterk bidragsyter i overgangen til en mer sirkulær økonomi i byggebransjen.
– Vi må bedre den digitale flyten for ombruksvarer. Det er vi avhengig av, for å kunne få dette til. Det er et veldig spennende prosjekt, avslutter Kantegas Anita Martinsen.
Meld deg på nyhetsbrev
Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

Skal du levere til oss, må du inn i NOBB
VB Gruppen, som noen kanskje kjenner bedre som Varme & Bad-kjeden, skal nå digitalisere innkjøpene sine ved hjelp av NOBB-databasen. De kommer til å kreve at også leverandørene deres blir med der.

Energidata fra EPREL direkte inn i NOBB
Nå hentes energimerking og produktdatablad fra EPREL helt automatisk inn i NOBB. – Det gir korrekt og lovpålagt informasjon rett inn i nettbutikkene. En stor fordel for både leverandører og alle brukere av NOBB, sier Anders Tomter, forvaltningsansvarlig i Byggtjeneste.

Skal sikre den sirkulære økonomien i byggebransjen
I dag finnes det ikke noe godt system for ombruk i byggeprosjekter. Nettopp det skal DIPLOM-prosjektet finne en løsning på.