Fakta om DIPLOM:
  • Trøndelag fylkeskommune ønsket å skape en digital plattform for ombruk (DIPLOM).
  • De lyste ut en konkurranse for partnerskap innen innovasjon for prosjektet.
  • Målet er å gjøre ombruksmaterialer lettere tilgjengelige for byggherrer og entreprenører.
  • Hensikten er at verdifulle ressurser skal ombrukes i stedet for å bli kastet.
  • Prosjektet har mål om oppskalering til nasjonalt nivå.
  • Støttet av Innovasjon Norge og flere offentlige partnere, inkludert NTNU og Statsbygg.
  • Samlet budsjett på 15 millioner kroner.
  • En del av en større satsning for å redusere klimagassutslipp i byggesektoren gjennom ombruk.

Nyskapende ombruksløsning er under utvikling


Kantega, i samarbeid med Byggtjeneste og SINTEF Community, vant anbudet om utvikling av plattformen DIPLOM som skal gjøre det enklere å ta i bruk ombruksmaterialer. 

Kantega er nå i gang med å utvikle en digital plattform for ombruksvarer (DIPLOM) som skal gi profesjonelle aktører lettere tilgang til ombruksmaterialer og tilhørende dokumentasjon, og bidra til økt bærekraft. Dette gjør de blant annet ved hjelp av NOBB-data. Med Byggtjenestes databasehistorikk som strekker seg over flere tiår, får prosjektet tilgang til verdifulle produktdata som ellers kunne vært vanskelig å finne.

– Det er en styrke at vi kan dra nytte av NOBB-databasen fra Byggtjeneste. Datahistorikken kan gi oss verdifull informasjon om byggematerialer, og dette er avgjørende for aktører som vil bruke ombruksmaterialer i sine prosjekter, sier prosjektleder Anita Martinsen i Kantega.

Et innovativt partnerskap

Kantega har valgt Byggtjeneste som samarbeidspartner sammen med SINTEF Community for å realisere DIPLOM-prosjektet.

Anita Martinsen - prosjektleder i Kantega.
Anita Martinsen – prosjektleder i Kantega.

– Vi tar ombruk på alvor. Vi ønsker å være en relevant aktør for ombruk og bidra til en grønnere byggenæring. Derfor så vi tidlig at DIPLOM kunne bli en viktig mulighet for byggenæringen. Ved å tilby data om byggematerialer kan vi skape en verdi for produsenter og byggevarehandelen, slik at ombruk ses som en mulighet, ikke en trussel, sier Bjørn Lindebrekke, markedssjef systemleverandører og integrasjon i Byggtjeneste, som også mener at ombruksvarer kan være en mulighet for vekst i bransjen.

Anita Martinsen ser prosjektet som en viktig bærekraftsatsning.

– Innovasjonspartnerskap som dette gjør det mulig å utvikle løsninger som ikke ennå finnes på markedet. Målet er å bidra i omstillingen til en sirkulær økonomi i byggebransjen, sier hun.

Miljøgevinst ved ombruk

Miljøgevinsten er utvilsomt en stor motivasjon bak DIPLOM. Byggebransjen er en av de mest ressurskrevende næringene globalt. Ved å ombruke materialer, reduseres behovet for å produsere nye byggematerialer. I tillegg reduseres mengden avfall og deponigassutslipp. Totalt kan bransjen spare betydelige mengder CO2.

LES OGSÅ: Bruken av NOBB-data øker i byggenæringen

– Sammen med SINTEF ser vi på muligheter for å at plattformen kan bidra i verifiseringsprosessen for ombruksmaterialer og gjøre ombrukskartlegging mer effektiv. Dette vil kunne heve kvaliteten på kartlegginger og øke mengden materialer som kartlegges, noe som igjen fører til faktisk økt ombruk.

Petra Rüther - Seniorforsker i SINTEF Community.
Petra Rüther – Seniorforsker i SINTEF Community.

Dette er til stor gevinst for flere ledd i verdikjeden. Samarbeidet med Byggtjeneste gir prosjektet en viktig kobling til dagens verdikjede for byggevarer. Det er viktig for at ombruk skal bli standarden i bransjen, sier Martinsen.

SINTEF utsteder teknisk dokumentasjon for byggevarer og har mange års erfaring med krav som stilles. De er opptatt av at brukte produkter og materialer skal trygt kunne brukes videre.

– I DIPLOM bidrar vi med vår kunnskap om krav til byggeprodukter, testing og sertifisering. Det er mange utfordringer knyttet til prosessene for ombruk som vil bli lettere å få gjennomført når informasjonen er lett tilgjengelig, sier Petra Rüther i SINTEF.

Veien videre

DIPLOM-prosjektet er i en tidlig fase, men ambisjonen er klar: å skape en løsning som kan brukes nasjonalt. Lindebrekke og Martinsen forklarer at plattformen vil fokusere på tilgjengelighet og standardisering av ombruksdata, slik at ombruk blir et reelt alternativ i byggeprosjekter.
– Dette prosjektet legger til rette for samarbeid mellom offentlige og private aktører, og det er viktig for oss at plattformen kan brukes bredt i sektoren, sier Martinsen. 

Bjørn Lindebrekke - markedssjef systemleverandører & integrasjon i Byggtjeneste.
Bjørn Lindebrekke – markedssjef systemleverandører & integrasjon i Byggtjeneste.

Prosjektet har et planlagt utviklingsløp frem til høsten 2025. Plattformen vil være en åpen løsning, der data enkelt kan deles mellom ulike aktører for å muliggjøre bedre tilgang til og ombruk av byggematerialer.

– Vi ser på DIPLOM som en del av et større økosystem med åpne API-er og interoperabilitet, slik at data kan deles på tvers av systemer og øke effektiviteten i ombruksprosessen, forklarer hun.

– Målet er å skape en løsning som er nyttig for hele byggebransjen, og på sikt kanskje også internasjonalt, avslutter Lindebrekke.

 

Meld deg på nyhetsbrev

Registrer deg

Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

– NOBB er avgjørende for driften vår

Rindalslist har tatt et definerende valg med NOBB. I dag fungerer databasen langt på vei som et PIM-system for en av landets største listverkleverandører.

Nyskapende ombruksløsning er under utvikling

Kantega, i samarbeid med Byggtjeneste og SINTEF Community, vant anbudet om utvikling av plattformen DIPLOM som skal gjøre det enklere å ta i bruk ombruksmaterialer.

Samarbeid for bedre miljødata

– Gjennom denne samarbeidsavtalen med de to største norske generatorene av Environmental Product Declaration (EDP) blir det enklere, raskere og langt mindre kostbart å etablere en miljødeklarasjon og dermed møte fremtidens miljøkrav, sier Bjørn Lindebrekke, Markedssjef Systemleverandører & Integrasjon i Byggtjeneste.