
Una Myklebust Halvorsen – rådgiver i Asplan Viak.
Hva er ECOproduct?
ECOproduct er et vurderingssystem for byggematerialer utviklet av Grønn Byggallianse og administrert av Byggtjeneste.
Metoden vurderer produkter innen seks miljøområder:
- Helse- og miljøfarlige stoffer
- Inneklima
- Globalt oppvarmingspotensial
- Ressursbruk
- Energibruk
- Sirkulærøkonomi
Kan ECOproduct brukes til mer enn BREEAM-NOR-poeng?
Vi har tatt en prat med rådgiver Una Myklebust Halvorsen i Asplan Viak og fagsjef miljø Joakim Larsen i Byggtjeneste for å finne ut hvor relevant og viktig ECOproduct er for byggebransjen.
Da vi spør Una Myklebust Halvorsen, rådgiver i Asplan Viak, om hvorfor de bruker ECOproduct, peker hun umiddelbart på BREEAM-NOR.
– I prosjektene som krever BREEAM-sertifisering, bruker vi ECOproduct for å vurdere om det er mulig å få samsvar med forutsatte krav til miljømerking eller andre ytelser, forteller hun.
Ambisiøse prosjekter
Asplan Viak er et rådgivningsfirma som er en ledende aktør på rådgivning i bærekraftige byggeprosjekter og har tydelige mål om å fortsette med dette.
– Vi jobber ofte med ambisiøse miljøprosjekter, og i disse prosjektene er det ofte miljøsertifisering av byggeprosjektet med BREEAM-NOR, forteller Halvorsen.
– Miljødokumentasjon i form av informasjon om fravær av helse- og miljøfarlige stoffer, lav avgassing, miljødeklarasjon (EPD) og miljøvurdering kan bidra til samsvar med viktige krav og poeng i BREEAM-NOR. For byggevarer med miljødeklarasjon kan ECOproduct-vurdering være en effektiv metode for å vise samsvar med kravene til miljøytelse for sitt produkt, sier hun.
Fakta om Asplan Viak:
Asplan Viak tilbyr tjenester innen arkitektur, by- og arealplanlegging, bygg og anlegg, energi- og miljøteknikk, geomatikk, landskapsarkitektur, samfunnsanalyse, tekniske installasjoner og vann- og miljøteknikk. Med over 1300 ansatte fordelt på 32 kontorer over hele Norge, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, har Asplan Viak en betydelig tilstedeværelse i landet.
Strengere krav skaper utfordringer
Til tross for verdien av ECOproduct, legger Halvorsen ikke skjul på utfordringene de har møtt med de siste versjonene av BREEAM-NOR-manualen og ECOproduct-metoden.
– Med nye krav som tilrettelegger for sirkulær håndtering av materialene, er det dessverre færre produkter som oppnår tilstrekkelig antall miljøindikatorer med grønn eller hvit status. Det samme gjelder endrede referansenivå til drivhuseffekt i versjon 5.3 av ECOproduct. Så i flere av de nye prosjektene har det ikke vært mulig å forutsette poeng som vi tidligere alltid inkluderte, sier Halvorsen.
Strengere krav og nye muligheter
Joakim Larsen, fagsjef miljø i Byggtjeneste, bekrefter at kravene har blitt strengere.

– Overgangen fra BREEAM-NOR 2016 til dagens nye BREEAM-NOR-manual stiller strengere krav til hvilke karakterer et produkt må oppnå i ECOproduct, noe som kan gjøre det vanskeligere for produsenter å oppnå ønsket nivå på produktene sine. Meningen er å få flere produsenter til å strekke seg etter å gjøre en større innsats for miljøet, men samtidig må det ikke bli så strengt at en måloppnåelse blir umulig. Så der må vi og bransjen fortsette å ha tett dialog med Grønn Byggallianse som utformer kravene, forklarer han.
Forbedringer på vei
Halvorsen synes også det har vært noen utfordringer med å finne frem i ECOproduct databasen og håper derfor på flere funksjoner og flere produkter som oppfyller kravene. Og der har Larsen gode nyheter. En ny plattform er lansert, med blant annet bedre søkefunksjonalitet, filtreringsmuligheter og integrasjoner mot andre systemer.
Les også: Miljøseier for Byggtjeneste: Gikk fra null til 100 000 GWP-data på tre år
– Vi gikk over til nytt system som har en inngang via nobb.no/ecoproduct, forteller Larsen. Ny plattform gjør det enklere for brukerne å finne relevante produkter og dokumentasjon. I tillegg ser vi på muligheten for et API som gjør det lettere å integrere strukturert data fra ECOproduct inn i andre plattformer.
Et verktøy for hele byggebransjen
Til sist vil Halvorsen rose Byggtjeneste for deres innsats med å løse utfordringer og gi bistand.
– Joakim har vært veldig lydhør og dialogen med Byggtjeneste har vært god, sier hun.
Både Halvorsen og Larsen er enige om at ECOproduct har et potensial til å bli enda viktigere i byggebransjen. Halvorsen peker på hvor verdifullt det er å ha en felles database for miljødokumentasjon, mens Larsen understreker betydningen av å gjøre ECOproduct relevant for flere aktører i bransjen.
– Vi må vise enda tydligere at ECOproduct ikke bare er aktuelt for BREEAM-NOR, men at det benyttes til å synliggjøre miljøarbeid og sikre bærekraftige løsninger i hele byggebransjen. ECOproduct er også et nyttig verktøy for å vise at du oppfyller krav blant annet i TEK17 og de 10 strakstiltakene mange entreprenører og boligutviklere har forpliktet seg til, avslutter Larsen.
Meld deg på nyhetsbrev
Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

– Veldig stort for oss å vinne denne prisen
Da NOBB og NOBB-VAVVS gikk over til en felles plattform, valgte Oras Armatur å sette inn støtet. Datakvaliteten skulle heves betraktelig – noe leverandøren lyktes særdeles godt med.

Hansgrohe øker kraftig i NOBB
Hansgrohe satser helhjertet på kundene med et kraftig utvidet sortiment i NOBB-databasen, det er avgjørende for prosjekt- og entreprenørmarkedet som ønsker all data samlet på ett sted.

God varekvalitet følges av høy datakvalitet
Bjertnæs Sag er en tradisjonsrik bedrift på Jevnaker. Stolt og lang historie til tross, de ser først og fremst fremover.