Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er systemer som kan trenes til å gjenkjenne språk, mønstre og informasjon, med mer, og til å utføre handlinger basert på tolkning og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, for å kunne oppnå et gitt mål.

Enkelte KI-systemer kan også tilpasse seg gjennom å analysere og ta hensyn til hvordan tidligere handlinger har påvirket omgivelsene. Flere tilbydere har forhåndsprogrammerte og låste modeller du kan benytte og modeller du kan bygge videre på.

Dokumentasjon i NOBB blir maskinlesbart med kunstig intelligens


Byggtjeneste tar i bruk kunstig intelligens for å nå sitt mål om å være best i Norge på å tilby maskinlesbare data til sitt marked.  – Vi er nok mer fremoverlente enn mange er klar over, smiler administrerende direktør Mikkel Nielsen.

Nielsen og teknologidirektør Øystein Berg kan fortelle at Byggtjeneste er i ferd med å trene opp KI-modeller for å kunne hente ut strukturert data fra PDF-filer.

– Leverandørene laster opp mange ulike PDF-dokumenter i NOBB. Ikke alle har samme format, men de inneholder endel lignende informasjon. Målet vårt er å trene KI-modellen til å gjenkjenne de ulike informasjonstypene og legge dem inn i riktige felter. Dette vil være til stor hjelp for leverandørene som nå punsjer PDF-data manuelt, utdyper Berg.

NTNU-student lærer opp modellen

Marius Berg (20), studerer ved NTNU og har et internship hos Byggtjeneste. I vår begynte han å trene opp en KI-modell til å hente ut og digitalisere PDF-data for NOBB-databasen.

Marius Berg (20), studerer ved NTNU og har et internship hos Byggtjeneste. Han har brukt 1100 PFD-dokumenter i NOBB-databasen for å trene opp en KI-tjeneste som kan hente ut data fra disse dokumentene og kategorisere de.
Marius Berg (20), studerer ved NTNU og har et internship hos Byggtjeneste. Han har brukt 1100 PDF-dokumenter fra NOBB-databasen for å trene opp en KI-tjeneste som kan hente ut data fra disse dokumentene og kategorisere de.

– Etterpå er det bare for meg å gå over og se at informasjonen stemmer. Hvis modellen for eksempel ikke fanger opp datoen, markerer jeg den manuelt slik at den lærer hvilken type informasjon som skal til hvilket felt. Modellen prøver igjen, og jeg ser om den har gjort det riktig nå. Det er faktisk ikke så vanskelig, ler Marius.

Stor verdi for leverandørene

Byggtjeneste har valgt en KI-tjeneste som spesifikt er laget for å hente ut informasjon fra dokumenter. Så langt er modellen trent opp på EPD-skjemaer og sikkerhetsblader.

– Det er litt tidlig å kunne si hvordan dette prosjektet vil ende, men det ser veldig lovende ut, sier Øystein Berg og legger til at de er nær en løsning for å kunne gjøre miljødataene maskinlesbare.

– Miljødataene er strukturert ganske likt, så det er lettere å trene KI-modellen her. Sikkerhetsblader har derimot svært ulik struktur og innhold, og det vil kreve mer opptrening før vi er i mål. Selv om ikke alt er helt perfekt ennå, vil modellene kunne trekke ut mye data, noe som er tidsbesparende for leverandørene.

Best på miljødata

– Kunstig intelligens er noe vi tar i bruk for å kunne tilby den beste plattformen og for å nå vårt mål om å være best på å levere miljødata til byggenæringen, supplerer Nielsen og legger til at det er et økende krav om å dokumentere klimakonsekvensen av byggevarer.

– Mange anbud krever at du har klimadata. Så ved å gjøre dette, gir vi flere leverandører muligheten til å delta i konkurransene, forklarer han.
Byggtjeneste ønsker også å bygge inn en språkmodell i NOBB-databasen slik at leverandørene kan få hjelp av KI til å skrive produkttekster.

– Over sommeren er planen å trene opp en modell som kan lage innhold basert på andre tekster og informasjon vi har om en vare, røper Øystein Berg.

Vil ha neste generasjon med på laget

Byggtjeneste åpner gjerne dørene for neste generasjons utviklere og tekniske genier.

– Vi leverer en avansert plattformløsning til den største næringen i Norge, nemlig bygg- og anleggsnæringen. Vi er helt sikre på at vi ikke klarer å tenke ut alle de smarteste ideene alene og er derfor kontinuerlig på jakt etter folk som kan bidra til å forbedre oss. Derfor åpner vi mer enn gjerne dørene våre for unge studenter som Marius, som har hånda på teknologipulsene, eller utviklermiljøer med nye ideer til hvordan vår plattform kan brukes til det beste for bransjen. Så ta gjerne kontakt, oppfordrer Mikkel Nielsen.

 

Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

ECOproduct er et stort konkurransefortrinn for oss

Nordvestvinduet har levert vindusløsninger til noen av Norges mest kjente bygg. Ved å bruke ECOproduct fra Byggtjeneste, får de miljødeklarasjoner som er transparente og forståelige for kundene – noe de ser på som et viktig konkurransefortrinn.

Årets brukerundersøkelse har gitt oss nyttig innsikt

Byggtjeneste satser på kontinuerlig produktutvikling. For å utvikle det våre kunder trenger sendte vi ut årets brukerundersøkelse tidligere i høst.

Gikk fra null til 100 000 GWP-data på tre år

Byggtjeneste har nådd en stor milepæl i arbeidet for en grønnere byggenæring ved å overstige 100 000 produkter med Global Warming Potential (GWP) data i NOBB-databasen.