Fakta om Digitalt Produktpass:

  • Digitale Produktpass blir fremtidens bærebjelke for sporbarhet og bærekraft i byggenæringen. De som tar grep nå, vil lede an i den sirkulære økonomien. 

  • Gjennom tilgjengelig informasjon om materialer og sammensetning, hjelper produktpasset til med reparasjon, gjenbruk og resirkulering, noe som bidrar til en mer bærekraftig bruk av ressurser. 

  • Digitale Produktpass støtter bedrifter i å møte regulatoriske krav, spesielt i forhold til miljøstandarder og bærekraftsrapportering.

Digitalt Produktpass vil berøre alle


Når vi skriver 2025 er Digitalt Produktpass (DPP) noe som kun eksisterer som et konsept innenfor EUs lovgivning. Men standardene DPP bygges på er under utarbeidelse, og Byggtjeneste deltar aktivt i arbeidet.

 – Vi har et svært aktivt forhold til fremveksten av Digitale Produktpass. Alle som er i kontakt med produktdata vil bli påvirket av dette, understreker Martin Bondkall, Direktør for kunde, konsept og standard i Byggtjeneste.

Se foredraget fra NOBB-konferansen 2024

EU-krav for alle produkter

Men hva er konseptet? Kort forklart er det et standarder som utarbeides innenfor rammene av europeiske lover og forskrifter, som definerer hvordan et produkt skal deklareres digitalt. Dette kalles Digitalt Produktpass og blir et EU-krav for praktisk talt alle fysiske produkter i det europeiske markedet.

Informasjonen inkluderer opprinnelse, produksjon, materialer og reparasjons- og resirkuleringsmuligheter. Målet er å stimulere til en sirkulær økonomi, fremme bærekraftig produksjon, og gi forbrukere reell mulighet til å ta miljøvennlige valg.

– Vi må bli flinkere til å ombruke, reparere og vedlikeholde enn å kaste. Se for deg at du kan scanne en QR-kode for å se hvordan et produkt i ditt hjem har blitt reparert og vedlikeholdt. Med DPP kan du eksempelvis finne servicehistorikk og tilgang på reservedeler. Da er vi i kjernen av hva Digitalt Produktpass vil være, forklarer Bondkall.

Deltar aktivt i standardiseringsarbeidet

Han tror at vi kan få se de første reelle Digitale Produktpass i 2027, men er mange ting som må på plass for at det skal skje. Byggtjeneste bidrar derfor aktivt i det europeiske standardiseringsarbeidet, sammen med annen norsk ekspertise.

Martin Bondkall – Direktør for kunde, konsept og standard i Byggtjeneste.
Martin Bondkall – Direktør for kunde, konsept og standard i Byggtjeneste.

– Det er kjempeviktig at vi med vår digitale modenhet er med og påvirker, slik at vi ikke får umodne digitale løsninger her i Norge, fortsetter han.

Byggtjeneste er representert i tre av fire arbeidsgrupper som jobber med DPP-standarden. I tillegg har Standard Norge en egen speilkomite på nasjonalt nivå.

– Den er åpen for alle som ønsker å bidra, eller være tettere på utviklingen, sier Bondkall.

– I Norge er vi veldig heldige. Vi har drivende gode fagmiljøer med Direktoratet for byggkvalitet, Standard Norge, GS1 og flere andre gode samarbeidspartnere, fortsetter han.

Flere viktige milepæler

Arbeidet med Digitale Produktpass realiseres i flere etapper. Den første er økodesign, en lov som beskriver kravene til det som kalles DPP System.

– Det er en logikk som skal gå på tvers av mange delegerte rettsakter. En struktur som forteller om generelle krav til bærekraft og miljøvennlig produktutvikling for nesten alle fysiske varer, forklarer han.

Det er et komplekst arbeid, for denne logikken skal være felles, på tvers av bransjer.

Les også: NOBB og Etisk handel Norge setter ny standard

– Det krever stor grad av fleksibilitet og mye tenking for å få dette til å henge sammen, understreker Bondkall.

DPP System leveres som en standard som vil publiseres i andre kvartal 2026. De neste etappene er Byggevareforordningen og utvikling av harmoniserte standarder.

– Vi tror at de første Digitale Produktpassene vil komme for tekstiler i 2027, og for de første produktfamiliene i byggevareforordningen i 2028, sier Bondkall.

Godt posisjonert

Uansett når det kommer vil Byggtjeneste være meget godt posisjonert for de kommende omstillingsbehovene. De videreutvikler NOBB teknologisk og innholdsmessig hele tiden, for å møte nye standarder og behov.

– NOBB er vi veldig stolte av, og en datamal vi har utviklet sammen med bransjen gjennom mer enn 30 år. Den sikrer sporbarhet, den sikrer én sannhet ett sted som et grunnlag for transaksjonseffektivitet. Den vil vi fortsette å videreutvikle, sier Bondkall.

Produktdata er hjørnesteinen i digitaliseringen av byggenæringen, og sentral i EU sin grønne strategi. Byggtjeneste satser strategisk på miljødata, som gir dem et fortrinn.

Les også: Bransjen er overmoden for endring

– Det å jobbe med miljødata ser vi på som en måte å gjøre seg klar for DPP, akkurat som vår knytning mot ETIM-standarden for tekniske egenskaper er det, sier han.

Alt dette, kombinert med en aktiv tilstedeværelse i det internasjonale standardiseringsarbeidet, gjør at Byggtjeneste ser lyst på DPP.

– Vi tror DPP er noe som vil vokse frem, fremfor å viske ut alt som allerede finnes av strukturer og standarder. Dette blir en evolusjon, ikke en revolusjon, sier Bondkall.

– Vår kontinuerlige utvikling vil dekke næringens behov. Vi nobber på, for vi mener verdens beste produktdatabase ikke er laget ennå!

 

Meld deg på nyhetsbrev

Registrer deg

Andre relaterte artikler fra Byggtjeneste

Nøkkelen er å jobbe kontinuerlig med NOBB

Bygg 1 Produkter tar aldri foten av gasspedalen når det kommer til NOBB. Med 23.000 aktive varer, jobber dørgrossisten med databasen daglig.

Digitalt Produktpass vil berøre alle

Fakta om Digitalt Produktpass: Digitale Produktpass blir fremtidens bærebjelke for sporbarhet og bærekraft i byggenæringen. De som tar grep nå,…

Hvor mange, og hvilke byggevarer skal ha klimadata?

Byggebransjen står overfor et økende krav om klimadata for materialer. Mange byggevarer trenger miljødeklarasjoner, men en betydelig andel mangler fortsatt nødvendig dokumentasjon. Dette understreker viktigheten av å styrke miljøfokuset i bransjen.